Ernest Hemingway

Een korte beschrijving van het leven van Ernest Hemingway.

Ernest Hemingway is geboren op 21 juli in 1899 in Oak Park in Illinois, een plaatsje net buiten Chicago. Zijn vader, Clarence, was een arts en zijn moeder Grace gaf piano- en zanglessen. In Upper Michigan werden vele zomers doorgebracht en hier ontwikkelde Ernest zijn passie voor het vissen.

Na zijn High School examen in 1917 kreeg Hemingway een baan als journalist in Kansas City bij “the Star”. Tijdens Wereldoorlog1 wilde hij het leger in maar werd afgekeurd op zijn ogen. Daarvoor in de plaats ging Ernest in een ambulance rijden voor het Rode Kruis aan het Italiaanse front. Op 8 juli 1918 raakte hijzelf gewond en verbleef enkele maanden in het hospitaal.

Terug in Amerika pakte hij zijn werk als journalist weer op. In 1921 ontmoette hij Hadley Richardson, maakte haar het hof en trouwde met haar. Aan de hand van het advies van Sherwood Anderson, ging het echtpaar in Parijs leven. Ernest werkte voor de Toronto Star en verder leefden ze van Hadley’s erfenis. Hier ontwikkelde Hemingway het schrijven van fictie verder, en in de periode van 1921-1926 vestigde hij zijn stijl die zo uniek voor hem was. Zijn eerste uitgave van korte verhalen “In Our Time” , gepubliceerd in 1925, was een typisch voorbeeld van deze stijl. Zijn memiores van deze tijd, welke postuum zijn gepubliceerd in 1964 onder de titel “A moveable Feast”, zijn een fantastische persoonlijke weergave van de schrijvers, artiesten, cultuur en het leven van Parijs in de twintiger jaren.

In oktober 1923 kregen Ernest en hadley een zoon John (bijnaam “Bumby”). Het jonge gezin reisde veel; skieën in de winter en vele tochten in centraal Europa. Vanaf 1923 ging het gezin gedurende de zomers naar het festival van San Fermin in Pamplona in Spanje. Dit inspireerde hem tot het schrijven van “The Sun Also Rises” welke gepubliceerd werd in 1926.

In datzelfde jaar eindigde Hemingway’s huwelijk met Hadley nadat hij de rijke Pauline Pfeiffer leerde kennen. In 1927 traden Ernest en Pauline in het huwelijk en kregen twee zoons: Patrick in 1928 en Gregory in 1931. Gedurende zijn huwelijk met Pauline kocht Ernest een huis in Key West in Florida.

In de late dertiger jaren ontmoette Hemingway de schrijvster en journaliste Martha Gelhorn en werd verliefd op haar. Ze trouwden in 1940. Ernest kocht nu de Finca Vigia in Cuba. In 1944 leerde hij Mary Welsh kennen. Nadat hij was gescheidden van Martha in 1945 trouwde hij metMary in 1946.

Hemingway was een bekende schrijver en een beroemdheid uit de 20ste eeuw, zijn bekendste boeken zijn “In Our Time”, “The Sun Also Rises”, “A Farewell to Arms”, “The Green Hills of Africa”, ” For Whom the Bell Tolls”, “The old Man and the Sea”, “A Moveable Feast” plus vele korte verhalen.